Pottelberg
Stedenbouwkundig en architectuurontwerp voor een mix-use gebied
- Category
- Architectuur, Stedenbouw
- Jaar
- 2019
- Locatie
- Kortrijk BE
- Omvang
- 16HA
- Programma
- 124.000 m2 BVO (59.000 m2 werken, 26.000 m2 kantoren, 27.000 m2 wonen, 10.000 m2 school, 2000m2 horeca)
- Rol
- Stedenbouwkundige
- Opdrachtgever
- Gemeente Kortrijk and Van Marcke
- Samenwerking
- OTO Landscape
Pottelberg moet een belangrijk werkgebied in Kortrijk blijven in de directe nabijheid van de binnenstad. Innovatie gedreven bedrijvigheid, onderwijs en woonprogramma worden toegevoegd aan de locatie. Een samenhangend en leesbaar netwerk van openbare ruimte moeten de wijk toegankelijk maken en een nieuwe werkbuurt voor de 21e eeuw creëren.
Voortdurende trends in ruimtelijke ontwikkeling stellen de ambitie van het project op de proef. Door schaalvergroting, mobiliteit en milieuaspecten zijn in de loop van de tijd steeds meer bedrijven buiten de stad geplaatst. Met de opkomst van kenniseconomieën en innovatieve productietechnologieën lijken er steeds meer mogelijkheden om dit proces om te keren en deze functies te mengen met stedelijke programma’s.
Dergelijke stedelijke omgevingen kunnen een kruisbestuiving tussen onderwijs en bedrijven stimuleren met een naadloze overgang van startende bedrijven naar gevestigde bedrijven. Het combineren van de werkprogramma’s met woonfuncties, onderwijs, ontspanning en hoogwaardige openbare ruimte kunnen een brede groep professionals en hun gezinnen aan de stad binden. Er zijn echter vrijwel geen precedenten van dergelijke stedelijke omgevingen. Een veelheid aan belanghebbenden, functionele eisen en strikte milieuregels verhinderen dat een dergelijk nieuwe stadsontwikkeling tot stand komt.
Het voorstel kiest voor de juxtapositie van het programma in plaats van maximaal mengen op blokniveau. Daarbij is gezocht naar een balans tussen een (modernistische) functionele zonering en een hedendaagse typische stedelijke mix. Het is de ambitie om het robuuste werkprogramma met grote units te realiseren in de context van een typische middelgrote Europese stad. Nabijheid van programma onderdelen op buurt niveau is in dit opzicht belangrijker dan het maximaal mengen van programma onderdelen op blokniveau. Een aantal belangrijke uitgangspunten zijn sturend in het voorstel:
- Functie en kwaliteit van het netwerk openbare ruimte
- Integratie van infrastructuur
- Mate van integratie versus autonomie van verschillende programma’s in relatie tot hun functionele eisen
- Typologische diversiteit van bedrijfs,- en woonfuncties
- Robuustheid milieuruimte en duurzaamheid
- Rol van historische panden