Otaniemi binnenstad

Regeneratie van de Aalto Universteits Campus met een Masterplan en architectuur

DOWNTOWN OTANIEMI_HELSINKI5
DOWNTOWN OTANIEMI_HELSINKI6
DOWNTOWN OTANIEMI_HELSINKI3
DOWNTOWN OTANIEMI_HELSINKI2
DOWNTOWN OTANIEMI_HELSINKI8
DOWNTOWN OTANIEMI_HELSINKI4
DOWNTOWN OTANIEMI_HELSINKI7
DOWNTOWN OTANIEMI_HELSINKI9

Het voorstel zet in op de verfijning van de relatie campus, landschap en stad. Door het nastreven van stedelijkheid met al haar ruimtelijke eigenschappen, kan de universiteitscampus uitgroeien tot een levensvatbare intrigerende ruimtelijke entiteit. Naast een formele articulatie van de moderne campus richt de strategie zich op de complexiteit van het programma en de toegankelijkheid van de campus.

Een eigentijdse universiteitscampus moet niet een introverte instelling te zijn, maar het moet worden verweven met het publieke leven. De nauwe relatie tussen wetenschap en samenleving moet telkens worden geevolueerd en opnieuw worden uitgevonden. Het concept van de stedelijke publieke straat staat centraal in de aanpak voor de transformatie van de Aalto Campus. Door het verbeteren en transformeren van het huidige landschappelijke karakter, transformeert de campus langzaam aan in een stedelijke omgeving met een unieke balans tussen natuur en stad.

De campus als een stad wordt de campus van de toekomst. Het creëert een langdurig platform voor de creatie en presentatie van kennis, maar ook voor uitwisseling tussen academische, economische en sociale lagen van de samenleving. Tegelijkertijd wordt de campus een nieuw functioneel stadsdeel, transparant en toegankelijk, met een unieke identiteit.