Somervalley

Masterplan voor de transformatie van een post-industriële wijk

SOMERVALLEY_BOSTON2
SOMERVALLEY_BOSTON3
SOMERVALLEY_BOSTON4
SOMERVALLEY_BOSTON5
SOMERVALLEY_BOSTON6
SOMERVALLEY_BOSTON7
SOMERVALLEY_BOSTON8
SOMERVALLEY_BOSTON9
SOMERVALLEY_BOSTON10
SOMERVALLEY_BOSTON11

De volgende groeigolf in Boston zal ten noorden van de Charles river zijn. Deze dynamiek is al aan de gang met de eerste herontwikkelingen. Grenzend hieraan ligt het Sommerville/ Brickbottom gebied. De herontwikkeling van dit postindustriële gebied heeft economisch vitaal, innovatie, groen en verbonden als hoofdthema’s die het gebied stapsgewijs moeten ontwikkelen tot een echt stuk stad.

De stad van Somerville en de omgeving van Boston hebben ernstige woningnood voor alle inkomensgroepen, dit wordt vaak genoemd als de grootste hinderpaal voor economische groei. Het gebied heeft ook veel van zijn commerciële en industriële basis verloor in de voorbije 50 jaar. Nieuwe economische activiteiten zijn nodig om banen te creëren en commerciële belastinginkomsten te incasseren om zodoende bestaande bedrijven te ondersteunen en historisch commerciële gebieden te revitaliseren. Somerville wordt in het masterplan gepositioneerd als een doelgebied voor nieuwe ontwikkelingen en als een regionale bestemming om de ambitie van vitale stad waar te maken.

De omgeving van Boston is wereldwijd bekend als een centrum van uitvindingen en innovatie. Somerville staat bekend als een artistieke gemeenschap, thuishaven voor dynamische bedrijven, ateliers en kunstenaars in zowel traditionele als high-tech sectoren. In relatie tot de algehele economische ontwikkelingen, beoogt het Masterplan in het bijzonder het stimuleren en bevorderen van de innovatieve en de creatieve economie.

Somerville is een van de meest dichtbevolkte steden in het land, met beperkte open ruimte (<6% van de Stad) beschikbaar voor haar bewoners. Nieuwe ontwikkelingen moeten de recreatieve mogelijkheden en groene ruimten uitbreiden voor toekomstige bewoners. Tegelijkertijd is de aanpak van talloze milieuaspecten belangrijk, waaronder oude bedrijfsterreinen en ecologische problemen (zoals drainage). Het Masterplan integreert de groene en milieu aspecten in een coherent en kwalitatief raamwerk.

Een belangrijke zwakte van het gebied is het gebrek aan toegankelijkheid en de slechte verbinding met de stad Somerville die wordt veroorzaakt door de dominantie van grootschalige infrastructuurprojecten die Brickbottom hebben geïsoleerd. Toegankelijkheid voor alle vervoerswijzen is en wordt de sleutel om het gebied te herontwikkelen. Het vormt de basis van het Masterplan.