De kennis komt terug!

Masterplan voor de Belgrado universiteits campus

KNOWLEDGE CITY_BELGRADE9
KNOWLEDGE CITY_BELGRADE8
KNOWLEDGE CITY_BELGRADE7
KNOWLEDGE CITY_BELGRADE6
KNOWLEDGE CITY_BELGRADE5
KNOWLEDGE CITY_BELGRADE4
KNOWLEDGE CITY_BELGRADE3
KNOWLEDGE CITY_BELGRADE2

De centrale vraag van het project is wat te doen met een universiteitscampus in een opkomend stadscentrum? De realisatie van de campus is een ultieme kans voor de stad Belgrado en Servië om terug te keren na een verwoestend decennium van oorlogen en economisch verval. Het is een kans om haar volledige intellectuele capaciteit te tonen en de braindrain van de afgelopen jaren terug te draaien.

De locatie van de campus is in Nieuw Belgrado, een moderne stadsuitbreiding gebouwd in de tweede helft van de 20e eeuw. Het project was een belangrijke poging van het socialistische regime om het begin van een nieuwe maatschappij te markeren en haar ambitie voor een radicale modernisering en industrialisatie. Het plan voor Nieuw-Belgrado werd rigoureus gezoneerd en er werd geen functionele of substantieel ruimtelijke relatie met de aangrenzende historische stad gemaakt. Bovendien werd een groot deel van het plan nooit gerealiseerd is. Het onaf modernistische project is daarmee de ultieme kans voor de ontwikkeling van de stad vandaag.

De campus is ontworpen om een integraal en gerespecteerde bestemming in het wereldwijde netwerk van universiteiten te worden. Het gaat niet alleen om het aantrekken van geleerden, maar ook zakenmensen, toeristen en inwoners van Belgrado. De voorgestelde campus introduceert een flexibel concept voor het creëren van een stedelijke omgeving die continu in staat is te transformeren. Open voor de wereld en echt behorend tot de stad.