Lille na Euralille

Visie voor de regeneratie van Lille

LILLE AFTER EURALILLE_LILLE3
LILLE AFTER EURALILLE_LILLE4
LILLE AFTER EURALILLE_LILLE6
LILLE AFTER EURALILLE_LILLE8
LILLE AFTER EURALILLE_LILLE9
LILLE AFTER EURALILLE_LILLE7
LILLE AFTER EURALILLE_LILLE11

Dit project onderzoekt de ruimtelijke en culturele transformatie capaciteit van de Europese stad. Het is een poging om de krachten van globalisering als kans te zien en om ​​duurzame en veerkrachtige stedelijke condities te creëren. Een aantal hoofdvragen liggen aan de basis van het onderzoek: kunnen middelgrote Europese steden hun plek vinden in een steeds globaliserende wereld? Wat zijn hun concurrentie voordelen en unieke waarden? Hoe kunnen ze omgaan met complexe en vaak tegenstrijdige processen van regionalisering, globalisering en lokaal patriottisme. En kunnen ze zich nog satelliet uitbreidingen veroorloven?

Lille is een goede casus voor onderzoek. Het kwam uit de crisis van de jaren ‘80 als een regionaal centrum. Doormiddel van een snelle transformatie van de stad van een op industrie gebaseerde economie naar diensteneconomie. In de jaren ‘90 werd vervolgens Eurallile ontwikkeld als mobiliteitshub (inclusief hogesnelheidstrein) en werd de dominantie van Lille in de regio versterkt. Tegelijkertijd werden ook grote ruimtelijke initiatieven aan de rand van de stad uitgevoerd. In het hart van de stad ligt de fraaie oude stadskern welke bestaat uit diverse naast elkaar liggende historische stadspatronen. Van middeleeuws tot Vlaams, van Vlaams tot Hausmanniaans. Kortom een mini Parijs dat voor een groot deel praktisch onaantastbaar is.

Voor het onderzoek is het “onaanraakbare” karakter van de iconische stadskern gerespecteerd en zijn ook de kwaliteiten en het belang van Euralille en de “Grand Projects” erkent. Maar in plaats van nieuwe initiatieven aan de rand van de stad te herhalen, probeert het project de ruimte voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen te vinden in het vergeten deel van het hart. Dit deel van de stad heeft een latente ontwikkelcapaciteit en kan enorm bijdragen aan de toekomst van de stad. Het onderzoek brengt deze wijken in beeld en definieert fundamentele ruimtelijke en programmatische richtlijnen voor hun verdichting. Daarmee wordt het vermogen van Lille om te kunnen transformeren opnieuw uitgevonden, waardoor het zijn positie kan versterken en kan bijdragen aan de vooruitgang van de hele regio.