Urban Interface

Stedenbouwkundig en concept architectuurontwerp voor een woonblok

ZOETERMEER A3
ZOETERMEER A16
ZOETERMEER A13
ZOETERMEER A11
ZOETERMEER A4
ZOETERMEER A14
ZOETERMEER A6
ZOETERMEER A18
ZOETERMEER A19
ZOETERMEER A15
ZOETERMEER A17
ZOETERMEER A9
ZOETERMEER A20
ZOETERMEER A21

De locatie betreft een stadsentree van Zoetermeer aan de A12. De locatie wordt gekenmerkt door twee ruimtelijke condities: de positie aan grootschalige infrastructuur en de nabijheid van een wijk met lage dichtheid. De locatie fungeert als overgangszone tussen de drukte van de grootschalige infrastructuur en de rust van een typische woonwijk.

Het planconcept bestaat uit een hoger, meer formeel en gesloten stedelijk front langs de infrastructuur. Deze zijde articuleert de toegang tot de stad, maar fungeert ook als een barrière tegen de geluidsoverlast van het intensieve autoverkeer. De andere zijde van de ontwikkeling bestaat uit een opeenvolging van kleinere bouwvolumes die een meer poreus stedelijk front creëren en aansluiten op de openbare ruimte. Zo fungeert het blok als interface tussen de aangrenzende woonwijk en de infrastructuur.

Binnen deze planopzet zijn vervolgens twee scenario’s verkend: een open bouwblok met de integratie van een getransformeerd kantoorgebouw en een scenario met twee semi-open stedelijke bouwblokken.