Stedelijke Woonkamer

Stedenbouwkundig ontwerp en conceptarchitectuur voor twee woonblokken

URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM2
URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM3
URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM5
URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM4
URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM9
URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM10
URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM6
URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM7
URBAN LIVING ROOM_AMSTERDAM8

De locatie is onderdeel van een kantoorgebied in Amsterdam dat gaat transformeren naar gemengd stedelijk gebied. Kenmerkend voor het perceel is de positie aan twee toekomstige belangrijkste openbare ruimtes: een stadsboulevard in het zuiden en een lineair park langs de spoorlijn in het noorden. Hoewel dat aantrekkelijke uitgangspunten zijn voor ontwikkeling, is de geluidsoverlast uit beide richtingen een uitdaging.

Om met deze toestand om te gaan, stellen we een concept voor dat bestaat uit twee stedelijke woonblokken die aan de stadsboulevard komen te staan. De blokken zijn georganiseerd rond twee binnenhoven die de blokken een belangrijke interne ruimtelijke kwaliteit geven. De woonblokken staan op plinten die ruimte bieden aan publieke en commerciële functies, waardoor het project stevig wordt verankerd in het toekomstige stedelijke weefsel. Specifieke buitenruimtes en gevelprincipes anticiperen op de geluidsbelasting en geven de woningen voldoende leefkwaliteit.

Het project maakt deel uit van een reeks verkenningen die we voortdurend doen voor soortgelijke situaties in Nederland. Ruimtelijke en programmatische transformaties van werkgebieden in Nederlandse steden zijn belangrijker dan ooit. De locaties vragen om verdichting en herinterpretatie van het bestaande stedelijke weefsel in plaats van uitbreiding via greenfield-ontwikkelingen. Tegelijkertijd vormen milieu aspecten, suboptimale bereikbaarheid en de afwezigheid van sociale infrastructuur een uitdaging voor dergelijke projecten en vragen ze om niet conventionele oplossingen.