Janus

Stedenbouwkundig ontwerp voor een woonblok

ZOETERMEER B10
ZOETERMEER B3
ZOETERMEER B4
ZOETERMEER B5
ZOETERMEER B6
ZOETERMEER B7
ZOETERMEER B8
ZOETERMEER B2
ZOETERMEER B9

De locatie bevindt zich tussen grootschalige infrastructuur en een bestaande woonwijk en ligt op slechts 5 minuten fietsen van het station. Het is een toplocatie voor binnenstedelijke verdichting in de directe nabijheid van de grote steden in de Randstad.

Het voorstel – Janus, verkent bebouwingsdichtheden en woontypologieën die het ruimtelijke ontwikkelingspotentieel van de locatie maximaliseren. Tegelijkertijd anticipeert het op de milieu-uitdagingen die worden veroorzaakt door geluidsoverlast van het auto- en treinverkeer vanuit het noorden. Het verkend ook de programmering en kwaliteiten van de openbare ruimte die nodig is om een aantrekkelijke woonomgeving te maken.

In de basis wordt een L-vormig stedelijk blok voorgesteld. Hogere bouwvolumes staan daarbij langs de grootschalige infrastructuur, terwijl eengezinswoningen worden georganiseerd rond een bestaand buurtpark. De blokopzet resulteert in een plattegrond waarbij alle woningen een oriëntatie hebben op het zonnige zuiden met uitzicht op het park.

De verdichting maakt een opwaardering van het bestaande groen mogelijk door toevoeging van recreatieprogramma en ontmoetingsplekken. Groen- en water worden toegevoegd aan het park om de kwaliteit van de leefomgeving te versterken en te voorzien in duurzaamheidsdoelstellingen.