Urban Arcadia 2

Stedenbouwkundig en architectuurontwerp voor een woonblok

RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING2
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING3
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING4
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING5
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING6
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING7
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING9
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING8
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING10
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING11
RIJKSBOUWMEESTER_KORTRIJK_HOUSING12

De woonbuurt maakt integraal deel uit van het stedenbouwkundig plan dat is opgezet voor woon-werkbuurt Pottelberg in Kortrijk. Een ontwikkeling die voorziet in werkgelegenheid nabij de binnenstad gecombineerd met functies als onderwijs, kantoren, commerciële voorzieningen en wonen. De programma onderdelen zijn georganiseerd rondom een centraal park wat de ontwikkeling van stedelijk en werkprogramma naast elkaar mogelijk maakt. Het traditionele (modernistische) gevoel van zonering wordt daarbij getransformeerd door de integratie van al die verschillende stedelijke entiteiten tot een authentiek nieuw stedelijk gebied.

De voorgestelde woonbuurt speelt een belangrijke programmatische rol in een groter geheel. De buurt heeft een eenvoudige opzet met 3 bouwblokken en een straten structuur. De groene verbindingen die door de buurt lopen verbinden de buurt met het centrale park te midden van het transformatiegebied. Deze opzet versterkt de onderlinge afhankelijkheid tussen de toekomstige gemeenschap en haar context.

De zelfvoorzienende opzet van de buurt is een belangrijk aspect in de grotere ontwikkeling van de woon-werk omgeving. De buurt is een belangrijke component in het maken van een gemengd stedelijke omgeving waar woningen voor gezinnen kunnen bestaan naast werkprogramma. De buurt zelf heeft alle kwaliteiten van een tuinstad: riante gezinswoningen, ingang op de begane grond en wonen in een netwerk van tuinen, heggen en gemeenschappelijke ruimtes.