Korte Vlietkwartier

Stedenbouwkundig en architectuurontwerp voor een woonwijk

SCHOOL, LEIDEN2
SCHOOL, LEIDEN3
SCHOOL, LEIDEN5
SCHOOL, LEIDEN6
SCHOOL, LEIDEN4
SCHOOL, LEIDEN7
SCHOOL, LEIDEN8
SCHOOL, LEIDEN11
SCHOOL, LEIDEN13
SCHOOL, LEIDEN12

Het plan is een gezamenlijk initiatief voor de ruimtelijke en programmatische herontwikkeling van een scholencomplex. Het is gericht op verdichting en versterking van de maatschappelijke waarde van de site. Binnen het plan staat een duurzame levensstijl centraal, waarbij de balans tussen energieverbruik en opwekking bepalend is voor de dichtheid van het gebied.

Op tien minuten fietsen van het stadscentrum komt een scholencomplex leeg te staan. De karakteristieke bebouwing en een groene uitstraling van de locatie creëren unieke kansen voor een eigentijdse stedelijke woonbuurt waar bestaand en nieuw elkaar versterken.

Het plan bestaat uit 3 blokken, die elk uniek zijn: een getransformeerd hoofdgebouw met collectieve woningen en voorzieningen, een cluster klaslokalen dat transformeert in een verzameling unieke eengezinswoningen en een nieuw blok met herenhuizen dat de ontwikkeling verbindt met de aanliggende woonbuurt. De 3 stadsblokken liggen allen rondom een centrale gemeenschappelijke ruimte die het plan verbindt met de context.

Het plan biedt een ruime keuze aan woon- en werkvormen. Men kan een appartement huren, een herenhuis kopen, een woning kiezen in een gerenoveerde school of kiezen voor de sfeervolle ambiance van een van de ateliers. Zo’n ruime keuze maakt het project inclusief voor een verscheidenheid aan eindgebruikers, wat de weg vrijmaakt voor een diverse wijk.