Landschapsrand

Stedenbouwkundig ontwerp voor transformatie van een industriegebied

X3
X5
X6
X7
X8
X9
X10
X11
X12
X13
X14

De locatie is gelegen in een werkgebied dat tot een nieuw woon/werk stadsdeel zal transformeren. Meer precies, het bevindt zich tussen twee zeer verschillende ruimtelijke condities: een straat, die de backbone van de toekomstige wijk wordt in het noorden en landschap/waterrand in het zuiden.

Onze studie is gericht op het maximaliseren van het potentieel van zo’n unieke context. Het verkent mogelijke scenario’s voor het creëren van een aantrekkelijke stadswijk met de juiste programma en dichtheid. Het bestaande stratennetwerk vormt de basis van het voorstel. Binnen deze structuur stellen wij een constellatie van twee perimeterblokken die aan de straat aan het noorden liggen en twee vrijstaande appartementsgebouwen aan het water om het autoluw landschapsgebied meer permeabel te maken.

Binnen dit kader zijn verschillende typologieën en dichtheden gebruikt om de potentie van de locatie te testen. Het resultaat is een dichtbevolkte stedelijke omgeving met ruimte voor grondgebonden woningen en appartementen. Op de hoeken van het blok is er ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen of kleinschalige werkruimtes. De parkeervoorziening ligt half verdiept onder het ensemble en is vanaf de randen ontsloten. Zo wordt een autoluwe leefomgeving mogelijk gemaakt.