Welgelegen

Stedenbouwkundig ontwikkelraamwerk voor transformatie van een oud bedrijventerrein

WELGELEGEN WEBSITE2
WELGELEGEN WEBSITE3
WELGELEGEN WEBSITE14
WELGELEGEN WEBSITE4
WELGELEGEN WEBSITE5
WELGELEGEN WEBSITE6
WELGELEGEN WEBSITE7
WELGELEGEN WEBSITE8
WELGELEGEN WEBSITE13
WELGELEGEN WEBSITE9
WELGELEGEN WEBSITE10
WELGELEGEN WEBSITE11
WELGELEGEN WEBSITE12

De locatie Welgelegen is zoals de naam al doet vermoeden goed gelegen. Het ligt op slechts 1 km afstand van het centrum van Utrecht. Grenzend aan een park en langs het Merwedekanaal, is het een ideale plek voor stedelijke verdichting in het kader van een grote woningvraag in de Randstad.

De locatie wordt momenteel gebruikt door verschillende bedrijven, kantoren en een rij herenhuizen die zich uitstrekken langs de parkrand. In het gebied zijn reeds een aantal transformatieprojecten gestart.

Het verenigen van de gefragmenteerde eigendommen tot een samenhangend geheel en het gefaseerd onafhankelijk realiseren van projecten zijn twee belangrijke uitgangspunten achter het voorstel. Het plan bestaat uit een centrale gemeenschappelijke autovrije ruimte waaraan verschillende blokken staan. De toegang tot de blokken gebeurt vanaf de buitenrand van het terrein. Het groene hart verbindt het projectgebied met de omgeving en biedt de mogelijkheid om de omliggende bouwvelden als afzonderlijke projecten te ontwikkelen. De voorgestelde gebouwtypologieën hebben een solide en doorlopend stedelijk front naar de buitenkant. Aan de groene binnenruimte zijn de gebouwen kleiner en introduceren ze een meer verfijnde schaal.